Häromdagen gick Finansmarknadsminister Niklas Wykman och berättade, bland annat, att regeringen skulle signera Macolinkonventionen som berör illegalt spel.
Man kunde få det intrycket att det var ett nytt koncept som Sverige har fått på sitt bord. Men detta har funnits ett bra tag och flera länder inom EU är redan med i samarbetet.
Vad är Macolinkonventionen?
Det är ett samarbete mellan länder, inom EU, som sedan 2019 har ratificerats av ett flertal länder och gett ett lyckat resultat.
Främst handlar det om att bekämpa så kallad match-fixing där andemeningen är att ta fram och agera efter ett gemensamt regelverk över hela Europa. Men det omfattar också processer som inkluderar hur man ska agera när det kommer till dataintrång, data manipulation, cyber säkerhet, utpressning mm som kan nyttjas för att påverka utgången av ett resultat inom idrott.
Tanken är iaf att olika entiteter ska samarbete med varandra, allt från spelbolag till mediabolag till själva idrottsutövarna, i syfte att motverka match fixing samt även illegalt spel såsom privata bookies mm.
När går Sverige med i Macolinkonventionen?
Redan 2012 togs det beslut om att EU skulle ha en gemensam policy gentemot illegalt spel och Macolin förslaget trädde i kraft, om än i en annan form, redan 2014. 2015 diskuterades detta av svenska regeringen men sedan hände det inget konkret mer än att Sverige och ett 30-tal stater ingick i något som kallades The Copenhagen Group som har haft samma avsikt som Macolinkonventionen. Spelinspektionen har sedan ett par år tillbaka aktivt samarbete med liknande organisationer.
Hur som, nu verkar det som om att Sverige kan gå med i detta samarbete fullt ut, inte först men inte sist.